Fogassüllő
Fogassüllő (Lucioperca lucioperca).
E faj inkább Európa keleti tájain honos; itt, valamint Észak-Amerikában köze-li rokon fajai is élnek; húsuk igen ízletes, így a legértéke-sebb halak közé tartoznak. A süllő Angliában eredetileg csak néhány folyóvízben élt, manapság azonban már szá-mos vízbe betelepítették. Különösen jó élőhelyének bizonyult a kelet-angliai lápvidék, melynek csatorna- hálózatában azonban nagy pusztítást végez a kis halak között. A fogassüllő e tájon igazán otthon érzi magát, mivel jól tűri az iszapos vizet. Itt valósággal átvette a csuka szerepét, most már ő tartja kordában a halszaporulatot. E tájakon a csuka már nem gyéríti a halállományt, a két nevezetes ragadozó ritkán él azonos élőhelyen; ugyanis a csuka inkább a tisztább, illetve iszapmentesebb vizeket kedveli.A fogassüllő ezüstöszölden csillogó hal, pikkelyei ap-rók. Úszói nagyok, farokúszója részarányosan osztott. A hátúszó két részből áll; az elülső hátúszót erős tüskék merevítik, a mögötte lévőt jórészt lágy sugarak feszítik; csak az elülső részén
találunk két tüskét. Az alfelúszó is hason-ló; néhány tüske után lágy sugarak
következnek. A hát-úszókon és a farokúszókon foltok láthatók. A fogassüllő fogai erősek és hegyesek; amint azt képünkön is láthatjuk, a száj elülső részén lévők hosszúak és enyhén görbültek, visszahajlók.A fogassüllő áprilisban ívik; násza akkor kezdődik, ha a víz hőmérséklete eléri a 12-13 °C-ot. Az ikra a gyökerek közé vagy a kavicsos talajra hullik. A fogassüllő ragadozó, csak élő halakat fogyaszt. Ivadéka főként alsórendű rákocskákra vadászgat, később, ahogy növekszik, már jórészt csak halakat zsákmányol.
Süllő |
Tógazdaságaink és horgászvizeink egyaránt legbecsesebb ragadozója, tiszta ízű, szálkamentes fehér húsa miatt még magas ára ellenére is igen keresett. A süllő a prédahalat jó hatékonysággal transzformálja, ezért a pontyos vizek legfontosabb járulékhala.
Érthető módon az egynyaras süllő gazdaságunknak szintén legértékesebb terméke, mert mindig nagyobb rá a kereslet mint amennyit hagyományos tavi körülmények között elő tudunk állítani. Különösen érzékeny a víminőségre és a halászatra. Halászata szakértelmet és nagy figyelmet igényel, ezért mi minden esetben megfelelő körülményeket biztosítunk a süllő számára, hogy Önt csakis kifogástlan minőségű hallal tudjuk kiszolgálni.
Vevőink igényeit csak az őszi halászatokat követően tudjuk kielégíteni, amikor az idő elég hideg, és az értékes süllő szállítása jóval kisebb kockázattal jár. Süllő kiadása kizárólag telelőinkből és sosem közvetlenül tópartról történik, ezzel is garantálva a minőségi halforgalmazását.
Keressen minket elérhetőségeink bármelyikén
|
|
.jpg) |
|